How-to... een gebreide trui verlengen

Enkele jaren geleden breide ik een trui voor dochterlief,  een trui die de zoon nadien ook nog zou moeten kunnen aandoen. Ik volgde het patroon mooi, de panden waren op de cm even groot zoals het patroon. Maar toch was hij breed... 
Zoonlief zou deze trui deze winter niet meer kunnen aandoen omdat hij te kort is geworden. Maar in breedte past hij hem nog perfect! Zonde om hem dan weg te leggen...
Dan maar een stukje bij aanbreien!

En voor wie het kan helpen, nam ik enkele how-to-foto's. 


Onder: trui die hem perfect past - is langer en smaller, en de mouwen zijn langer
De boord onderaan was in horizontale ribbelsteek gebreid. Om de trui langer te maken, moest die boord er dus af zodat de trui in tricotsteek langer gemaakt kan worden. 



Onderste lussen van de rij die moet behouden blijven, opnemen. Een tunische haaknaald komt hierbij wel van pas, maar met een gewone breinaald zal het ook wel lukken. 
Dit doe je aan de achterzijde van de tricotsteek. 







De bovenste lus van de rij die eraf moet, losknippen. 





Aan de voorzijde van de tricotsteek ziet het er zo uit. 





Leg beide delen met de voorzijde naar je toe. 





Naai aan elkaar. In de breiboekjes staat dit uitgelegd onder "aan elkaar mazen";  in de 1e lus van achter naar voor steken, * de lus van de andere lap dan van voor naar achter steken en in de lus ernaast weer van achter naar voor steken om dan weer naar de andere lap te gaan en daar weer hetzelfde vanaf *.  Omdat ik prentjes doorgaans zelf ook beter begrijp dan een uitleg, zie hieronder!


Prentje gevonden op het forum van De Hobbydoos
Om zeker te zijn dat de naald mooi door de lusjes ging, hield ik de naald achterstevoren. 



Gelukkig had ik nog van dezelfde wol in de kast. Een nieuw rood gebreid stuk zou wel opvallen naast het oude breisel - dat heeft immers al enkele keren de wasmachine gezien - dus kwam er een streep in de andere kleur tussen. 



De voor en na van de volledige trui volgt nog wel eens...

Reacties